ELS TIMMERMAN EN JOEP BERTRAMS


Amsterdam | Het willen vangen van het licht op doek zou je een ultieme wens van schilders kunnen noemen. De impressionisten wilden de indruk van die waarneming al op zo direct mogelijke wijze weergeven. Voor de juiste weergave van het licht schilderden zij “en plein air”. Vandaag de dag trachten nog vele schilders zoiets ongrijpbaars als lichtschittering op het water in verf te vangen. Zo ook Els Timmerman.


In haar nieuwste serie tekeningen en schilderijen heeft zij zich laten leiden door het licht dat weerkaatst op het water en op de lucht die weer in het water te zien is. Enerzijds weet zij dat vluchtige vast te leggen - je knippert met je ogen en de verhouding tussen licht en donker is alweer van hoedanigheid veranderd. Anderzijds geeft zij licht en water de suggestie van materie, door gebruik te maken van dikke verfstrepen. Vol en zwaar zijn haar lichtgele golvende lijnen; de zwartblauwe achtergrond waartegen zij deze meanderende lijnen zet is daartegen luchtig.


De verbeelding van de toeschouwer gaat direct in werking; deze veronderstelt getuige te zijn van een mooie, zwoele zomernacht, waar het water telkens van gedaante verandert en waar het maanlicht haar sporen sterk visueel achterlaat, als bandensporen in zacht zand. De toeschouwer kan zichzelf ijken doordat de kunstenaar een horizon in het werk aangeeft. Met in de verte soms de contouren van de stad. Het werk van Timmerman kun je met recht poëtisch noemen, je hebt weinig nodig om lekker weg te kunnen dagdromen.


In de galerie zijn eveneens tekeningen en animaties te zien van Joep Bertrams, bekend van zijn politieke prenten in onder meer Het Parool, Die Zeit, Le Monde en de International Herald Tribune. In zijn vrije werk is de absurdistische kant van Bertrams aanwezig. Hij kiest hier voor een meer abstracte beeldtaal waardoor er veel ruimte is voor de fantasie van de beschouwer.
Roos van PutEls Timmerman, ‘Reflections’ (schilderijen)

en Joep Bertrams, ‘Los’ (tekeningen en animaties).

11 okt. t/m 15 nov. 2008, Galerie Metis_NL,

Lijnbaansgracht 316, Amsterdam.

www.metis-nl.com
                                                                                                                          Els Timmerman, Reflection, 2007, olieverf op doek, 130 x 180 cm                                                                                                                


10  KUNSTBEELD NR 11 2008

biografie     exposities     recent werk      archief      pers      contact   

beeldend kunstenaar

© els timmerman 2010/2016  colofon & disclaimerEls_Timmerman_Colofon_%26_Disclaimer.htmlshapeimage_3_link_0

els timmerman